Élelmiszer-higiéniai oktatás

A fogyasztók napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy az általuk elfogyasztott ételek jó minőségű alapanyagokból, higiénikus körülmények között készüljenek el, és amennyiben speciális táplálkozási (pl.: ételallergia, ételintolerancia) igényük van, azt minél szélesebb körben ki tudják elégíteni. Éppen ezért hiába a tökéletesen szerkesztett étlap és a modern konyhatechnológia, ha munkatársaink nem kellően felkészültek, ha élelmiszer-higiéniai, élelmiszer-biztonsági ismereteik hiányosak vagy elavultak.

Konyhatechnológia
HACCP oktatás

Az élelmiszer-vállalkozások munkavállalói részére jogszabály írja elő a rendszeres higiéniai oktatáson való részvételt.

Új vállalkozás indulásakor, és a már működő vállalkozások technológiai változtatásai esetén is szükséges oktatást tartani. Szintén jogszabály rögzíti, hogy az új munkavállalókat a munkába állást követő 30 napon belül higiéniai oktatásban kell részesíteni.

Az oktatáson való részvétel tehát a foglalkoztathatóság feltétele.

Meggyőződésem, hogy a dolgozók megfelelő oktatása mind a munkamorált, mind az élelmiszer-biztonságot pozitív irányban befolyásolja. Lényegesnek tartom azonban, hogy egy-egy oktatás alkalmával ne csak annyi információt kapjon a dolgozó, hogy mit hogyan kell elvégeznie, az egyes munkafolyamatokat hogyan kell szabályosan kivitelezni, hanem választ kapjon ezek MIÉRT-jeire is. Fontos, hogy a dolgozó ismerje, hogy mi az oka egy-egy előírásnak, így könnyebben tudja alkalmazni azokat a mindennapi gyakorlatban, ezzel javul a problémamegoldó képessége, és igényévé válik a folyamatos fejlődés.

Élelmiszer-higiéniai oktatás

Minden oktatásról oktatási jegyzőkönyv készül, mellyel hatósági ellenőrzés alkalmával igazolható az oktatás megtartása. Az elhangzottak elsajátítását szóban vagy írásban (akár elektronikus formában) számon kell kérni a dolgozóktól.

Megbízható és személyre szabott élelmiszer-higiéniai, élelmiszer-biztonsági oktatással kapcsolatban forduljon hozzám bizalommal elérhetőségeim egyikén.