Jogszabályok
Az alábbiakban megtalálja azokat a legjelentősebb hazai és nemzetközi jogszabályokat, melyek az élelmiszer-vállalkozások működését szabályozzák.
A minden területre kiterjedő teljes jogszabály lista ide kattintva elérhető a NÉBIH honlapján.
- 2008. évi XLVI. törvény – az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről
- 178/2002/EK rendelet – az élelmiszerjog általános elveiről és követelményeiről, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság létrehozásáról és az élelmiszerbiztonságra vonatkozó eljárások megállapításáról
- 852/2004/EK rendelet – az élelmiszer-higiéniáról
- 853/2004/EK rendelet – az állati eredetű élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról
- 1169/2011/EU rendelet – a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról
- 56/1997. (VIII. 14.) FM-IKIM-NM együttes rendelet – az élelmiszerek megsemmisítésének feltételeiről és módjáról
- 4/1998. (XI. 11.) EüM rendelet – az élelmiszerekben előforduló mikrobiológiai szennyeződések megengedhető mértékéről
- 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet – a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről
- 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet – a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmassági orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről
- 5/2023. (I. 12.) Kormány rendelet – az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről
- 62/2003. (X. 27.) ESzCsM rendelet – az élelmiszer eredetű megbetegedések esetén követendő eljárásról
- 66/2006. (IX. 15.) FVM rendelet – az állati eredetű élelmiszerekre vonatkozó egyes élelmiszer-higiéniai szabályokról
- 64/2007. (VII. 23.) FVM-EüM együttes rendelet – az állati eredetű élelmiszerek forgalomba hozatalának és az értékesítés helyén történő élelmiszer-előállításnak élelmiszer-higiéniai feltételeiről
- 68/2007. (VII. 26.) FVM-EüM-SZMM együttes rendelet – az élelmiszer-előállítás és forgalomba hozatal egyes élelmiszer-higiéniai feltételeiről és az élelmiszerek hatósági ellenőrzéséről
- 194/2008. (VII. 31.) Kormány rendelet – az élelmiszerlánc felügyeletével összefüggő bírságok kiszámításának módjáról és mértékéről
- 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet – a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól
- 210/2009. (IX. 29.) Kormány rendelet – a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről
- 3/2010. (VII. 5.) VM rendelet – az élelmiszer-előállítással és -forgalmazással kapcsolatos adatszolgáltatásról és nyomonkövethetőségről
- 33/2010. (V. 13.) EüM-FVM együttes rendelet – az élelmiszerekkel kapcsolatos tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokkal kapcsolatos egyes szabályokról
- 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet – a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről
- 40/2012. (IV. 27.) VM rendelet – az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásának és megfizetésének szabályairól
- 51/2012. (VI. 8.) VM rendelet – a helyi termelői piacokon történő árusítás élelmiszer-biztonsági feltételeiről
- 36/2014. (XII. 17.) FM. rendelet – az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról
- 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet – a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról
- 49/2014. (IV. 29.) VM rendelet – az élelmiszerekben előforduló egyes szennyezőanyagokra és természetes eredetű ártalmas anyagokra vonatkozó határértékekről, valamint az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő egyes anyagokkal, tárgyakkal kapcsolatos követelményekről
- 28/2017. (V. 30.) FM rendelet – az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményekről
- 578/2020. (XII. 14.) Kormány rendelet – az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer működéséről
- 20/2021. (V. 17.) AM rendelet – az élelmiszerek és az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak előállításáról és forgalomba hozataláról