„Egyetlen vállalatnak sem lehet hatékony minőségi és élelmiszer-biztonságossági nyerge anélkül, hogy a vezetőkben és az üzemi dolgozókban egyaránt kifejeződjék az az igény, hogy büszkeségük lehessen az a termék, amit előállítanak.”
(Howard E. Bauman, a HACCP terv első megfogalmazója)
A HACCP egy élelmiszer-biztonsági rendszer, a Hazard Analysis Critical Control Point rövidítése, mely magyar megfelelője a Veszélyelemzés és Kritikus Szabályozási Pontok elnevezés.
A HACCP elveken alapuló élelmiszer-biztonsági rendszert jogszabályi kötelezettségből eredően valamennyi élelmiszer vállalkozásnak ki kell dolgoznia, és alkalmaznia kell működése során.
Annak ellenére, hogy vannak előírások, melyek valamennyi élelmiszer-vállalkozás számára kötelező elemek, a HACCP rendszer nem lehet általános leírás, minden esetben az adott vállalkozásra kell szabni, figyelembe véve a helyi adottságokat, tevékenységeket, folyamatokat és az előállított/forgalomba hozott ételeket/élelmiszereket.
A jó HACCP rendszer lényege nem az, hogy az ellenőrző hatóság részére legyen egy bemutatható dokumentum, hanem az, hogy a tényleges tevékenységből adódó valós veszélyek felismerése és felügyelete támogassa az élelmiszer-vállalkozást a biztonságos élelmiszerek/ételek előállításában és forgalmazásában.
A kiépített rendszert a működtetés mellett felügyelni kell, továbbá évente felülvizsgálata is szükséges, melynek megtörténtét és eredményét dokumentummal kell igazolni.
A kötelező éves felülvizsgálatokon kívül minden jelentős, a tevékenységet és/vagy technológiát befolyásoló változás esetén (pl.: új technológia bevezetése, átépítés, új termék előállítása), esetenként jogszabályi változás miatt el kell végezni a HACCP rendszer felülvizsgálatát, és szükség esetén aktualizálni, módosítani kell az eljárásokat, folyamatokat. A rendszer soron kívüli felülvizsgálatát és módosítását ellenőrző hatóság is előírhatja.
Amennyiben Ön most indítja élelmiszer-vállalkozását, a rendszer kiépítésében,
működő vállalkozások esetén
– a felülvizsgálat elvégzésében és igazolásában, illetve
– elavult, korszerűtlen rendszerek átdolgozásában, modernizálásában tudok segítségére lenni.
Megbízható és személyre szabott HACCP tervért és veszélyelemzésért, keressen elérhetőségeim egyikén.




