Audit
A működés során is fontos, hogy mindig legyen visszacsatolás a technológia helyes alkalmazásáról, a jogszabályoknak és szabványoknak megfelelő működésről.
Klasszikus értelemben az audit módszeres, független és objektív szakértői vizsgálat, melynek célja annak vizsgálata, hogy a működés megfelel-e az előírásoknak.
A helyszíni bejárások alkalmával vizsgálható valamennyi lényeges, élelmiszer-biztonságra hatást gyakorló tényező a műszaki adottságoktól a dolgozói magatartásig. A helyszínen a lényeges hibák megbeszélésével a hibajavítás akár azonnal elkezdhető. Igény szerint fényképes összegző jegyzőkönyvet, és javítási javaslatot is készítek a tapasztalt eltérésekről. A helyszíni szemlék alkalmasak lehetnek a hatósági ellenőrzésre való felkészülésre, de az önellenőrzési rendszer részét is képezhetik.
Ha az Ön vállalkozása az alábbi ISO szabványok szerinti minőség-menedzsment rendszert működtet, a tanúsítás feltétele az évenként elvégzett belső audit, melyet külső szakértő bevonásával is elvégezhet. A belső audit megtörténtét a tanúsító szervezet vizsgálja a felügyeleti és a megújító auditok alkalmával.
Minőségirányítás rendszerek. Követelmények
„A minőségirányítási rendszer (MIR) alkalmazása stratégiai döntés egy szervezetszámára, ami segíthet a szervezetnek általános teljesítménye fokozásában, és megbízható alapot biztosít a fenntartható fejlődés irányába tett kezdeményezéseknek.”
Környezetközpontú irányítási rendszerek. Követelmények alkalmazási útmutatóval
„A szabvány segít a szervezetnek abban, hogy elérje a környezetközpontú irányítási rendszerére (KIR) tervezett eredményeket, ami értéket teremt a környezet, a szervezet és az érdekelt felek számára.”
A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszere. Követelmények alkalmazási útmutatóval
„A MEB irányítási rendszer célja, hogy képessé tegye a szervezetet a biztonságos és egészséges munkahelyek biztosítására, a munkával kapcsolatos sérülés és egészségkárosodás megelőzésére, valamint MEB-teljesítménye folyamatos javítására.”
Tartalmazza:
- MSZ EN ISO 22000:2018
Élelmiszer-biztonsági rendszerek. Az élelmiszerláncban részt vevő szervezetekre vonatkozó követelmények
„Az ÉBIR alkalmazása stratégiai döntés egy szervezet számára, ami segíthet a szervezetnek általános élelmiszer-biztonsági teljesítménye fokozásában.”
- MSZ ISO/TS 22002 szabványcsalád
Élelmiszer-biztonsági előfeltételi programok
„Speciális élelmiszerlánc-biztonsági követelményeket állapít meg az élelmiszerláncban részt vevő szervezetek számára.”
- FSSC 22000
Különleges követelmények
„A rendszer célja annak biztosítása, hogy folyamatosan megfeleljen a nemzetközi élelmiszeripari követelményeknek, ami olyan tanúsítványt eredményez, amely biztosítja, hogy a szervezetek biztonságos élelmiszereket biztosítsanak ügyfeleiknek.”
A megbízható és személyre szabott helyszíni auditért vagy beszállítói audit elvégzéséért is keressen bizalommal valamely elérhetőségemen.